Misschien ben je ook één van die mensen die pauzes missen of overuren op kantoor maken omdat ze productiever willen zijn.
Helaas moeten we je teleurstellen: langer werken betekent niet dat je productiever bent. Integendeel.
Onze hersenen hebben bepaalde ritmes nodig om optimaal te werken. Om die ritmes te kunnen ontwikkelen, moeten we eerst begrijpen hoe het principe werkt. Want laten we eerlijk zijn: hoe goed kennen we onze hersenen?
“Het is belangrijk om te begrijpen dat het brein altijd ritmes heeft en niet werkt als een machine”, zegt neurowetenschapper Henning Beck tegen Business Insider Deutschland.
De denktriade voor slimmer denken
Om slim te denken, zijn er drie werkinstellingen van je brein die je het beste om beurten kunt aanspreken. Beck noemt het de ‘grote denktriade’. Deze bestaat uit drie fasen:
- De gerichte en gefocuste fase waarin je je concentreert op je omgeving of taak.
- De fase van uitwisseling, waarin je een stapje terug doet en contact legt met andere mensen. "De meningen, kennis en informatie van anderen geeft je nieuwe perspectieven."
- De fase van leegte. Hierin zit je niet met je hoofd bij een probleem en doe je ook geen dingen met anderen. In plaats daarvan ontspan je of doe je aan sport. "Wanneer je weer aan de slag gaat met het probleem, keer je terug met een hogere mate van productiviteit."
"Dit is wat Beethoven deed toen hij componeerde of Charles Dickens tijdens het schrijven van boeken", legt de neurowetenschapper uit. "Hersenen zijn geen machines. Je kunt geen dingen bestellen zoals je bij een fabriek zou doen. Je gedachten volgen bepaalde ritmes waar je in het dagelijks leven rekening mee moet proberen te houden."
Je hersenen hebben afwisseling nodig
Het maakt niet zoveel uit of je een bepaald werkritme volgt, of dat je een verandering zoekt in ruimtelijke zin: het is belangrijk dat je afwisseling in je dagelijkse leven brengt. "Hoe uniformer je werk is, hoe meer routine je hebt, hoe moeilijker het is om een probleem op te lossen.
Dit klinkt misschien banaal, maar een verandering van omgeving kan erg nuttig zijn om op nieuwe ideeën te komen en problemen anders aan te pakken.
Het idee dat je van omgeving verandert om tot nieuwe inzichten te komen, is niet nieuw. Kijk maar naar het middeleeuwse klooster: in het midden heb je een tuin waar je kunt ontspannen. Daar omheen is is een gang waar je kunt praten en schrijfkamers om je te concentreren.
"Van omgeving veranderen is een simpele truc die je zelf kunt toepassen als je even vastloopt in je werk", zegt Beck. Je kunt het overal toepassen: thuis, op het werk, wanneer je ergens op bezoek bent.
"Als ik naar een andere ruimte ga, denk ik anders. Opeens zie ik zaken in een ander licht", legt de wetenschapper uit. Dus, de volgende keer dat je aan een lange werksessie begint, blijf dan niet te lang in dezelfde staat hangen. Werk je aan een probleem en loop je vast? Een avondwandeling helpt je méér dan een uur langer aan je bureau zitten.
Dit artikel verscheen eerder op Business Insider Deutschland.